За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Винената чаша – начин на употреба

Виното може да се консумира във всяка чаша, стига това да ви доставя удоволствие. Ако все пак искате да се насладите напълно на любимото вино е добре да изберете правилната чаша. Ако сте от хората, които се чудят какво общо има чашата с виното или си мислите, че ставаме дребнави или пък сноби, ще се опитаме да ви убедим в обратното.

Прочети статията

Дефекти във виното- как да ги познаем?

На всеки винолюбител му се е случвало да вземе бутилка вино, да я отвори в приятна компания и атмосфера и точно когато съзнанието се е настроило за поредното вино изживяване, носа и небцето развалят момента с неприятно усещане. За съжаление тези моменти, макар и рядкост, все пак се случват и е добре да сме подготвени за тях, за да не е разочарованието пълно.

Прочети статията

Декантирането - отживелица или задължителен винен ритуал

Декантирането като винен ритуал се появява още по време на Римската империя, тогава то се е изпълнявало от виночерпеца (прислужник, който поднася вино). Тази манипулация се е появила абсолютно естествено, тъй като виното което се е произвеждало тогава не е претърпявало никакви стабилизиращи обработки (филтрация, бистрене и т.н.), поради което на дъното на съдовете за съхранение на вино се е образувало голямо количество утайка (естествена, благородна утайка).

Прочети статията

Произход и историческо развитие на лозата и виното в България

Първите лози са били посадени от траките в горнотракийската низина по поречието на р. Марица. Предполага се, че това са били лози от сорта Памид, който със сигурност е най-стария местен български сорт. По-късно (между седми и втори век пр.Хр.), финикийци и гърци, които са имали изключително развито мореплаване, построяват свои пристанища на Черно море и през тях започват да внасят нови сортове лози по българските земи.

Прочети статията

Произход и историческо развитие на лозата и виното

В исторически план лозата е едно от най-древните и най-рано култивирани от човека растения. Палеонтологични останки доказват, че лозата като растителен вид се е появила в края на кредния период (преди около 70млн. години), т.е. още преди появата на човека. От този древен прародител впоследствие, през терциерния период, се е появил родът Vitis, към който принадлежат всички видове лози, имащи значение за лозарството и винопроизводството днес. Доказателство за това е открито в департамента Марна.

Прочети статията