За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Етикетът ми говори: как да "прочетем" виното? - Част 1

Следвайки неписаните закони на комерсиалното време, в което живеем, още с прекрачването на прага на който и да е магазин попадаме в света на изобилието от стоки и услуги. Всяка една от тях носи своя етикет, който представлява своеобразна „визитна картичка“ на продукта, скрит в опаковката. Като пренесем това в областта на храните и напитките, познаването на етикета и означенията върху него добива още по-сериозна важност, защото в него се съдържа информацията за качеството, състава и произхода на

Прочети статията

Въглекисела мацерация

Въглекиселата мацерация е един много интересен подход при производството на вино, който се асоциира най-вече с вината от региона Божоле във Франция. Важен резултат от въглекиселата мацерация е типичния за този процес аромат на получените вина. Като резултат от анаеробния метаболизъм на гроздовите клетки се продуцират прекурсори на ароматични компоненти. Вината получени по този метод имат по-високо съдържание на висши алкохоли и естери.

Прочети статията

Отлежаване на вината или как старее виното

Масовото мнение е, че колкото по-дълго се съхранява едно вино, толкова по-хубаво става то. Това, разбира се, не е така. Истината е, че повечето вина се пият млади, дори и тези, които имат потенциал да стареят. Има вина, които могат да стареят и ще станат по-добри след няколко години и такива, които трябва да се пият в рамките на 1-2 години, след като са произведени.

Прочети статията

Употреба на серен диоксид във винопроизводството

Употребата на серен диоксид (SO2) датира още от краят на 18 век. Неговите свойства го правят незаменима добавка във винопроизводството, ето защо много трудно може да се избегне употребата му. Ще ви представим основните причини за употребата на серен диоксид във винопроизводството.

Прочети статията