За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Вино за вегетарианци…Хмм!?

Причината не всички вина да са подходящи за вегетарианци и вегани се крие в процесите, които претърпява виното след като ферментацията приключи и преди то да се бутилира. Всички вина представляват смес от много разнородни вещества – вода, полизахариди, феноли, протеини, соли на различни киселини и тн. В процеса на отлежаване на ферментиралите вина, много от тези вещества се променят, като реагират с други и формират нови съединения, в следствие на което молекулите им стават по-големи и обемисти

Прочети статията

Винената бутилка

Стъклената бутилка, която приемаме за стандарт в съхранението, отлежаването и транспортирането на вино не е чак толкова стандартна и класическа. Ако се разровим в историческите книги, а дори и Библията ще открием, че виното се е съхранявало в доста различни приспособления и съдове и едва през 18 век започнала по-широката употреба на стъклени бутилки за вино. За да не ви подведем е необходимо да поясним, технологията за произвеждане на стъклени бутилки е била позната много преди това, но те са би

Прочети статията

Френският парадокс, що е то?

Ефектът от умерената консумация на млади червени вина във Франция, по-точно в района на Тулуза, е известен като “Френски парадокс”. С този термин се означава намалената предразположеност към сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, както и по-ниската смъртност в резултат от тях във Франция , където населението консумира няколко пъти повече червени вина в присъствие на храни с високо съдържание на мазнини в сравнение с консумацията на населението в другите страни.

Прочети статията

Каква е реалната цена на бутилка вино?

Чудили ли сте се каква е реалната себестойност на бутилка вино? Ще се опитаме да отговорим на всички, които са се питали "колко струва една бутилка вино". За ваше улеснение сме представили информацията графично, като сме използвали осреднена стойност на отделните компоненти необходими за създаването на бутилка вино.

Прочети статията

Мерло - произход и история

Сортът Мерло е един от най-популярните и широко разпространени червени винени сортове. Насаждения от сорта могат да бъдат открити във всяка държава, в която се отглежда винено грозде и се произвежда вино. Сортовете Мерло и Каберне Совиньон заемат първите две места по засадени площи в глобален мащаб, като насажденията с Мерло стремглаво нарастват и догонват първенеца Каберне Совиньон.

Прочети статията

Времената, в които България се гордееше със своето вино

Някога сме имали лозя, имали сме и вино, и пазари не са ни липсвали из Европа и къде ли не по света. Наред с най-реномираните вина от Франция, Италия и др. са били и вината на нашите винари. Петвековното турско иго не е попречило на българина да отглежда лозя, за което говори и статистиката след Освобождението.

Прочети статията

Каберне Совиньон – Кралят на винените сортове

Каберне Совиньон е може би най-широко разпространеният винен сорт грозде. Той присъства в лозята на почти всички винарски изби! Въпреки огромната си слава и факта че е толкова широко разпространен, Каберне Совиньон е сравнително нов сорт - появява се на винената сцена около 17 век.

Прочети статията

Вино с дъх на Коледа

Кипването на вино заедно с ароматни подправки, билки и плодове може да бъде проследено много назад в човешката история. Още древните гърци са запарвали лековити билки, ароматни подправки и плодове с вино, наричали са тази напитка Hippocras, може би напитката е била кръстена на Хипократ – бащата на медицината, заради лековитите и свойства. Греяното вино било предпочитано пред водата, защото водата...

Прочети статията