За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Каберне Совиньон – Кралят на винените сортове

Към блога

Каберне Совиньон е, може би, най-широко разпространения винен сорт грозде. Той присъства в лозята на почти всички винарски изби. Въпреки огромната си слава и факта, че е толкова широко разпространен, Каберне Совиньон е сравнително нов сорт - появява се на винената сцена около 17 век.

До 1997 година произходът на този сорт не е ясен и съществуват множество предположения и легенди относно появата и името му. Много хора асоциират името му с френската дума Sauvage (Sauvignon – Sauvage), която означава див и съответно от там започват предположенията, че Каберне Совиньон произлиза от дива лоза (Vitis Vinifera Silvestris). Едно от имената, с които бил известен сортът Каберне Совиньон през 17 век било Бидюр (Bidure). Поради тази причина произходът му се свързал с древният сорт Bidurica, който бил широко разпространен в Римската империя през 1 век. Каберне Совиньон е бил наричан също Видюр (Vidure), за което се предполага, че произлиза от vigne dure (вин дюр – твърда, здрава лоза), заради здравата и устойчива дървесина на лозовото растение. Заради здравината на дървесината си този сорт е изключително подходящ за машинно бране, също така е много устойчив на измръзване. През 1997 година мистерията около произходът на Каберне Совиньон е разбулена, Бауерс и Меридит от Калифорнийският университет Дейвис, след обстойни ДНК анализи, откриват, че Каберне Совиньон е хибрид на Каберне фран и Совиньон блан (от там и името) и най-вероятно родината му е Франция и, по-конкретно, Бордо. Смята се, че този хибрид се е получил по естествен начин – случайно, защото по това време било абсолютно нормално лозовите насаждения да бъдат от различни сортове.

Има няколко причини точно Каберне Совиньон да се превърне в един от най-разпространените сортове във всички винарски региони. Това е сорт, който е изключително приспособим към различни климатични и почвени условия. Както вече споменахме, той е много устойчив на измръзване и на много други болести разпространени по лозите. Без значение къде се отглежда, вината получени от него имат сравнително разпознаваем характер – вкус и аромат.

Каберне Совиньон узрява през септември (среднозреещ сорт), ако региона е по-студен, това се случва в края на месеца, а ако климата е по-топъл - още в началото.

Заради дебелата си ципа и високата си запасеност на фенолни вещества, вината получени от този сорт имат сериозен потенциал за стареене в бъчви и бутилки. Вината от сорта Каберне Совиньон са с много добра структура, плътни и с интензивно оцветяване. При пълна зрялост преобладават плодовите аромати - касис, цариградско грозде, череша, къпина, боровинка, черен пипер а при непълна се усещат и някои по-свежи аромати като тези на трева и чушка.