За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Мерло - произход и история

Към блога

Сортът Мерло е един от най-популярните и широко разпространени червени винени сортове. Той добива популярност най-вече заради вината от Сент Емилион и Померол – едни от най-добрите образци на вина от този сорт.

Насаждения от сорта могат да бъдат открити във всяка държава, в която се отглежда винено грозде и се произвежда вино. Сортовете Мерло и Каберне Совиньон заемат първите две места по засадени площи в глобален мащаб, като насажденията с Мерло стремглаво нарастват и догонват първенеца Каберне Совиньон.

Различните източници предлагат различни тези относно произхода на сорта. Според някои той е бил донесен от римските легиони в региона на Бордо малко преди Христа. Според други това е сорт, който се появява за първи път в региона на Бордо и е кръстен на птицата Кос (МerleКос на френски, Merlot – малък Кос), заради тъмният цвят на тези птици, който силно наподобявал цвета на зърната Мерло, а също така, защото това била една от любимите храни на Коса.

Сортът Мерло се среща най-често в компанията на своя „полубрат“ Каберне Совиньон, защото двата сорта се допълват чудесно. Нежните и деликатни танини на Мерло и плодовият му характер допълват грубите и мощни танини на вината от Каберне – не случайно това са два от основните сортове, съставящи прословутия Бордо бленд (Каберне Совиньон, Мерло, Каберне фран, Пти вердо). С помощта на ДНК анализи е установено, че родителите на сорта Мерло са Каберне фран и сортът Магделен ноар де Шарант. Тези изследвания показват, че Мерло и Каберне Совиньон имат един общ родител – Каберне фран. Това е и основната причина, макар и различни, да имат доста общи характеристики. За разлика от Каберне Совиньон, вината от Мерло имат по-малък потенциал за отлежаване, заради по-малката си фенолна запасеност, те са по-плодови и с по-нежни и заоблени танини.

Мерло узрява през Септември, 1 - 2 седмици преди Каберне Совиньон, като, в зависимост от климатичните условия, това може да се случи в първата половина на месеца или във втората. За разлика от Каберне Совиньон, сортът Мерло не е устойчив на ниски зимни температури.

Вината от Мерло са сравнително разпознаваеми, като характерни за сорта аромати са слива, малина, череша, виолетки, а при по-студен климат е възможно развитие и поява на зелени тревисти аромати, евкалипт и др. При отлежаване в контакт с дъбова дървесина вината развиват тонове на ванилия, тютюн, шоколад и др.