За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Винената чаша – начин на употреба

Към блога

Виното може да се консумира във всяка чаша, стига това да ви доставя удоволствие. Ако все пак искате да се насладите напълно на любимото вино е добре да изберете правилната чаша. Ако сте от хората, които се чудят какво общо има чашата с виното, или си мислите, че ставаме дребнави или пък сноби, ще се опитаме да ви убедим в обратното.

Има няколко основни правила при избора на чаша. На първо място чашата трябва да е от инертен материал – стъкло, кристал, за да не взаимодейства с виното и да не променя вкусът му.

Кристалът има по-висока степен на прозрачност от стъклото, което е много важно, за да можете да се насладите напълно на цвета на виното, но за сметка на това е доста по-скъп. А ако сте професионалисти, прозрачността на чашата е от изключително значение, тъй като цветът на виното може да ви предостави изключително много информация за възрастта, типа, алкохолното съдържание, дефекти и други характеристики на виното. За прозрачността на стъклото има роля и неговата дебелина, тоест за предпочитане са тънкостенните чаши.

Чашите за вино обикновено имат столче, като ролята му не е само естетична, то дава възможност да държите чашата, без да докосвате балона и. По този начин виното в чашата не се затопля от телесната ви температура и така остава темперирано по-продължително време. Държейки винената чаша за столчето, не оставяте петна и следи от пръсти по балона, така можете да се насладите на цвета и визията на виното. Столчето на винените чаши ви дава възможност да завъртите съдържанието на чашата, така че то да може да се аерира и да отвори ароматите си. Затова, ако се чудите как се държи правилно винена чаша, вече знаете как и защо!

На последно място, но не по значение, е формата на балона на винената чаша – най-често тя наподобява „лале“. Тази формата не е избрана случайно, точно обратното  тя допринася много за цялостното усещане на аромата на виното и за възприемането на ароматичният му комплекс. Обикновено виното се налива до най-широката част на лалето, като по този начин виното има най-голяма контактна повърхност с въздуха и така може най-пълно да отдели ароматите си. В горната си част лалето се стеснява, за да може ароматите да се задържат в чашата по-дълго време и да се концентрират в по-малка площ. Стеснението на лалето има и друга функция а именно да не се разлива вино при завъртането му в чашата.

И, ако искаме да усложним още повече нещата, ще добавим факта, че съществуват чаши, разработени за специфични вина и вина от някои от най-известните винарски региони, които позволяват на конкретното вино да се покаже в най-добра светлина. При тези чаши, обема на лалето, височината му и стеснението му, са изчислени така, че да разгърнат максимално потенциала на конкретни вина.

Ако всичко това ви звучи много теоретично, може да си направите един опит и да се убедите в тези факти. Налейте едно и също вино в няколко различни чаши (стъклена, керамична, за вода и за вино), след като опитате, ще останете с впечатление, че във всяка чаша има различно вино. Това се дължи на факта, че виното до голяма степен се възприема с неговия аромат. НАЗДРАВЕ!