За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Бордо - кратък урок по история

Към блога

Няма винен професионалист или аматьор днес, който да не е чувал за този регион или да не отъждествява цвета на червено вино с цвета “бордо”. Но от кога датира винопроизводството и колко време е било нужно да се създаде облика на Бордо като световна винена столица? Относно тези въпроси ще се опитаме да ви ракажем малко повече сега.

Лозарството съществува в региона от Античността. Решението за създаване на лозови насаждения възниква като следствие от скъпите вина внос от тогавашна Галия и Италия.И още повече близостта на града до морето и развитата по това време морска търговия дават надежда за развитие на отрасъла за в бъдеще.

През Средновековието лозарството и винопроизводството продължават своето експоненциално развитие под действието на близките отношения между Франция и Англия. През 12 век в следствие на брака на Елеонор Аквитанска и английския крал Хенри II, Аквитания става територия под английско управление.

През 13 век кралят на Франция превръща пристанището в Бордо в привилигирован износител на вина за Англия. От своя страна английския крал въвежда данъчни облекчения за внесените вина от този регион. Такъв тип привилегия, във време в което виното се е съхранявало трудно, поставя производителите от Бордо в много по-изгодна позиция от своите конкуренти от съседни региони във Франция. През 1453, в следствие от битката при Кастийон и края на стогодишната война, Бордо става отново френско притежание. Френският крал решава да ограничи английското влияние и забранява търговията на вина с Англия.

През епохата на Новото време възходът на Бордо продължава с интереса на холандските търговци към региона. В този период фамилията Понтак (Pontac), собственик на Château Haut-Brion, извършва революция в начина на производство на виното и неговото етикитиране и представяне на пазара.

Въвеждат се по-сериозни изисквания и грижи към лозята,тяхното третиране със сяра, отлежаването на вината в дъбови бъчви, тяхното откаляване и доливане. Производствени техники непознати за времето,но които днес ние продължаваме да използваме. В резултат, получените вина са много по-комплексни и с потенциал за стареене. Нещо повече на етикета на бутилките се изписва името на избата и региона, в който са произведени. Тези иновации постигат огромен успех, следователно не остава нищо друго за френските търговци и буржоази освен да последват примера на фамилия Понтак. През 16-17 век се създават едни от най-известните изби-шата (от фр. “Château” - замък) носещи до днес имената на тогавашните си собственици-английски, фламандски, немски, руски, ирлански търговци.

През 19 век и Съвремената епоха започва оформянето на региона такъв, какъвто го познаваме днес както и равитието на лозарското и винарското познание. В Бордо се създава тъй нареченият “бордолезов разтвор”, който лозарите и до днес използват в борбата срещу маната (гъбично заболяване при лозата). Създава се официалното калсифициране на лозарските региони или т.нар. апелации.

И така лека по лека Бордо се превръща в олицетворение на града на виното. Със своята запазена архитектрура шатата приветстват хиляди туристи всяка година, жадуващи да се потопят в историята отпивайки глътка вино. Надяваме се,че го направихте и вие!

Автор : Ралица Тодориева