За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Каролайн Гилби MW в Пловдив

Към блога

 

Каролайн Гилби MW, беше отново в България, този път по покана на Лозаро-винарска камара "Тракия", относно европейски проект за промоции на български вина в Германия, Италия и Англия. Само за ден и половина тя обиколи 6 изби около Пловдив и опита вината им, а на винена дегустация в ресторант Четири сезона  тества над 22 български вина.

Каролайн Гилби е Master of wine (MW) от 1992, преди това е завършила Ботаника, след което и докторска степен в същата област. Започва работа като закупчик на вино към голяма верига за вино и алкохолни напитки. Благодарение на работата си опознава света на виното и неговите тънкости. През 1995 прекратява работата си като закупчик и започва да работи като независим консултант и винен критик. Интересите и са насочени към вината на централна и източна Европа и по-конкретно тези от Словения, Хърватска, България, Румъния, Унгария, Молдова, Армения, Македония, Сърбия и всички бивши Съветски републики. Статиите, които тя пише се публикуват в редица известни издания свързани с виното, включително Decanter и Oxford Companion to Wine. Каролайн Гилби е също така съдя в много престижни винени състезания и изложения.

След целодневна обиколка на избите около Пловдив, Каролайн Гилби беше гост на специално организирана за нея вечеря с дегустация на отбрани български вина. Дегустацията се проведе в градината на ресторант Четири сезона в Пловдив. В края на статията можете да откриете пълен списък с вината, които тя дегустира.

След дегустацията Кролайн Гилби сподели мнението си по някой въпроси относно българските вина. На въпросът дали трябва да продължаваме да развиваме местните си сортове и да налагаме вината произведени от тях или е по-добре да се насочим към интернационалните сортове. Тя сподели, че ако искаме да пробием на външни пазари трябва да насочим усилията си към вината от нашите местни сортове защото, пазарът е затрупан с добри вина от Мерло и Шардоне. Според нея именно вината от местни сортове (Мавруд, Рубин, Широка мелнишка лоза и др.) са ключът към рафтовете на международните вериги, защото потребителите търсят нещо ново, което да ги заплени и изненада, да им предостави нова гледна точка към виното. След като се убедят в качествата на българските вина, сами ще потърсят и други такива.

Относно съотношението цена-качество, Каролайн Гилби заяви, че има не малко български вина, които предлагат много добро качество на приемлива цена, но също така има доста претенциозни производители и собственици, които продават вина на доста завишени цени. Важно е производителите да разберат, че ако искат да пробият на английския пазар или в скандинавските страни, където има сериозни данъци, то те трябва да намалят цените доста. Най-важен е крайният потребител, когато си купи бутилка вино да е наясно  какво получава. Да знае, че когато вечерта си отвори бутилка българско вино, ще се чувства удовлетворен от това, което ще пие и няма да съжалява за парите, които е платил.

Каролайн Гилби сподели също така че намира съществени прилики в българските вина и тези от новия свят. Голяма част от вината в България са от млади лозя и са произведени от интернационални сортове.

Целта на това посещение е Каролайн Гилби да опише впечатленията си от избите и вината, които е опитала в статия за Decanter. Докато чакаме това да се случи, ние ще се опитаме да ви разкажем нашите впечатления от това посещение…съвсем скоро.

Това е пълният списък на вината, които бяха представени в градината на ресторант Четири сезона:

 

Minkov Brothers

           Lo Photograph Rheinriesling 2011

           Lo Photograph Pinot Noir 2013

Villa Melnik

           Melnik 55 2013

           Bergule Melnik 2013

Dragomir

            All In One Mavrud 2013

            Pitos Merlot, Cabernet sauvignon, Rubin 2011

Lyubimets

            In Solo Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah 2009

            Electo Chardonnay 2013

Bratanov

             Mavrud 2013

             Tamianka 2014

Manastira

            Mavrud & Cabernet Sauvignon Reserve 2011

Gulbanis

            Muscat 2014

Zagreus

            White Mavrud 2014

            Vinica Mavrud 2011

Brestovitsa

            Maximinus Thrax Mavrud 2010

            Erigone Merlot & Rubin 2012

Yamantiev’s

            Marble Land Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah

            Marble Land Chardonnay 2010

Burgozone

            Iris Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier 2012

            Pinot Noir 2012

Chateau Copsa

            Zeyla Karlovo Misket 2014

            Stradivarius Blanc Select 2014