За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Защо Дъб?

Към блога

Защо точно дъб, а не друга дървесина…ами накратко – дървесината на дъба има голяма якост, като въпреки това е доста гъвкава, което позволява от нея да се направят бъчви. Също така тя е доста плътна като структура, което я прави годна за съхранение на течности и не позволява на съдържанието да премине през нея. Това са били първопричините довели до избора на дъб при производството на бъчви. В последствие дъбът се е доказал като изключителен помощник на виното, той допринася много за бавното и контролирано стареене на вината, като допуска малки количества кислород през порите си. Танините и ароматичните му компоненти подхождат и допълват перфектно органолептичните характеристики на вината.

Съществуват множество типове дъб, но най-грубо те могат да се разделят на две групи:

  • Червен дъб
  • Бял дъб

Червеният дъб не се използва за производство на бъчви, защото дървесината му е много порьозна и не задържа добре течности. За потребностите на бъчварството три типа дъб са от изключително значение:

  1. Quercus Alba – познат като американски Бял дъб.
  2. Quercus Petraea – (Quercus Sissiliflora) Зимен дъб, Горун.
  3. Quercus Robur – Летен дъб.

 

По името на първият вид лесно може да се досетите къде вирее – Америка, разбира се. Вторият и третият вид са силно разпространени в Европа, като различията между тях не са много големи и съответно много често виреят заедно в едни и същи горски масиви. Може би ще ви прозвучи странно, но произхода на дъба е от голямо значение за вкусовите и ароматични характеристики на бъдещото вино. Тази тема е изключително дълга и обширна и могат да се изпишат много неща за качествата и различията на отделните типове дъб, но като цяло основните различия са в структурата на самата дървесина и това оказва значително влияние върху виното. Основни конкуренти на пазара на дъбови бъчви са френските и американските производители, като се смята че американският дъб променя характеристиките на вината доста по-грубо и носи не толкова деликатни и фини аромати в сравнение с френския. Разбира се освен вида дъб от огромно значение е начина и степента на изпичане на бъчвите, както и техният размер, но за това ще ви разкажем друг път.

Поради голямата си слава, бъчвите от френски дъб са изключително търсени, съответно цените им стават по-високи и това кара собствениците на изби да търсят алтернативни производители на дъбови бъчви. За да добиете по-ясна представа какви бъчви, от какъв произход и каква дървесина се използват  ще ви представим малко по-детайлна информация в цифри:

  • 65% от бъчвите използвани в световното производство на вино се произвеждат във Франция съответно от френски дъб.
  • 30%  - американски и канадски дъб.
  • 4% - унгарски дъб.
  • 1% - полски и руски дъб.

(Информацията е актуална към 2013 година – източник Wine Enthusiast)

Надяваме се да сме споделили с вас полезна и интересна информация, съвсем скоро ще ви разкажем още за бъчвите, за тяхната форма и обем, наздраве до тогава…