За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

PROWEIN- целият свят под един покрив

Към блога

През изминалата седмица, за 20-та поредна година се проведе международното винарско търговско изложение ProWein. В рамките на 3 дни (13-15.03.2016) повече от 6000 производителя от близо 60 държави изпълниха до крайност изложбената площ на панаирните палати в Дюселдорф, Германия, а посетителите, по данни на организаторите са били над 150 000. Тези цифри със сигурност превръщат ProWein в едно от най-значимите винарски събития в света.

Това е мястото, където ежегодно производителите на вино от цял свят се срещат с търговците на вино, закупчици (мразя думата „баер”), представителите на търговски вериги, хотели и ресторанти, а и не малко обикновени винолюбители като мен. Това е мястото, където се сключват хиляди важни сделки, от които до голяма степен ще зависят представянето и продажбите на вината през настоящата година. Или казано с една дума- тук се разбира какво ще пием в следващите месеци.

За разлика от много други, това изложение няма конкурсна част- всеки е свободен да представи продуктите си както намери за добре. В общия случай винарските изби се представят по региони и държави. За големите производители, като Франция, Италия, Испания имаше отделени цели палати, разделени на отделни региони и под региони- всичко по немски точно и ясно разграничено, така че да не се губи време в излишно обикаляне и търсене на избата, към която сме се насочили. А, повярвайте ми, на това изложение времето е най-ценният ресурс- всеки посетител отива там с цел да види определени, предварително набелязани продукти и за това разполага само с 3 дни. А по-малките региони (но в никакъв случай по-незначителни) има отделни щандове. Немалко изби се представяха и отделно. В този момент благодарим на желязната немска организация и ред, защото в това пъстро множество, без тях  мисията би била почти невъзможна- изложението е наистина огромно, все пак там може да се намерят представители на почти всеки значим винарски район в света!

България, като неизменна част от световното производство на вино, също беше представена с национален щанд- достатъчно голям, забележим и с приятен дизайн, приютил в себе си 11 производителя от България. Щандът разполагаше и с вътрешна площ, предназначена за срещи и дегустации, където, надяваме се, са се сключили множество сделки, които все повече да отварят българското вино към света.

   

Цялото представяне на България на изложението всъщност премина под надслова на предстоящият в края на другия месец Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в Пловдив, в периода 29.04.-01.05.2016г.

По традиция, всяка година на ProWein държавата-домакин на CMB се представя с подходяща презентация и коктейл с местна национална напитка. Известният миксолог Филипо Балдан бе забъркал невероятен коктейл на основата на гроздова ракия и мащерка, който обра овациите на всички присъстващи. През останалото време на бълграският щан се проведоха няколко тематични дегустации с местни сортове, както и различни презенатции на бълграски вина. Всеки производител бе отишъл там с най-добрите си и интересни вина, които, надяваме се, са направили впечатление на хората, от които зависят техните продажби в чужбина, за да се върне България на полагащото й се по право място на световната винена карта.

И така, напускам изложението със затвърдено усещане, че България по нищо не отстъпва на който и да е производител от където и да е по света като качество на предлагания продукт. Това, което ни липсва е може би малко повече постоянство в това качество и по-агресивен маркетинг. С провеждането на Concours Mondial тази година в България имаме уникалната възможност името ни да прогърми по цял свят и искрено се надявам да се възползваме максимално от този рядък шанс.

Наздраве и до нови срещи!

 

Автор: Димитър Иванов