За да използваш Wine It UP, трябва да потвърдиш, че имаш навършени 18 години.

Етикетът ми говори: как да "прочетем" виното? - Част 3

Към блога

...продължение...

Незадължителни данни:

Към незадължителните данни спадат:

1. Реколта: по закон производителят не е длъжен да посочва реколтата на виното върху етикета. Въпреки това на пазара почти няма бутилка, на която да не е посочена реколта, което е добре дошло за нас консуматорите, имайки предвид колко значима е тя за характера на виното. От годината, посочена на етикета, можем да си направим много изводи за виното в бутилката: настоящата реколта по дефиниция асоциираме с по-свежи, плодови вина. По-старата реколта означава по-зрели, балансирани вина, а вероятно и контактували с дъб, т.е.- съвсем различен ароматичен профил и подходящи за друг тип храна. А по-напредналите винолюбители биха могли да задълбочат анализа:  например 2013г.  беше изключителна година в южна България и очаквано червените вина от тази реколта към днешна дата биха били благородно отлежали, със стопени танини и кадифена, но мощна структура; 2014-та пък обратното, беше опустошителна година и на много места реколтата бе почти напълно унищожена, т.е. можем да очакваме вината от тази реколта да са с крачка назад в качеството, с липса на добър баланс, повечко киселини и тн.

2. Сорт: колкото и странно да звучи, сортът също спада към незадължителните данни. И също както реколтата е добре да го има на  етикета, защото познаването на сорта е от ключово значение за оценката на виното. А когато насложим едно върху друго сорт, реколта и регион- тогава получаваме една комплексна картина на продукта, която до голяма степен ни дава представа какво ни предстои да опитаме. Например, ако прочетем на етикета „Сира, рек.2013 от Свиленградско“ или „Гъмза, рек.2011 от Сухиндол“, в съзнанието ни се създава доста пълноценен предварителен облик на виното. Разбира се, това не означава, че трябва да робуваме на предразсъдъци. Нашият съвет е бил и винаги ще бъде - експериментирайте! Експериментирайте с нови и непознати продукти, експериментирайте със местни и уникални сортове, с реколти, с купажи, с различни методи на винификация, с нови и уникални неща. Тласнете небцето и носа си до ръба на усещанията си, провокирайте съзнанието и вкуса си, защото така се формира винена култура!

             

3. Традиционни наименования: за България те могат да бъдат както следва:

·         Премиум - вино, произведено от един сорт грозде, най-доброто от цялата реколта, като произведеното количество не може да надвишава 1/10 от цялата реколта.

·         Премиум оук – вино, отлежало в нови дъбови бъчви с обем до 500 л.

·         Премиум резерва – вино, произведено от един сорт, от най-добрата партида от съответната реколта.

·         Резерва – вино, произведено от един сорт, отлежавало една година, считано от месец ноември от годината на реколтата.

·         Специална резерва – вино, отлежавало най- малко една година след изтичане на технологичния срок, в бъчви.

·         Специална селекция – вино, отлежавало най- малко две години след посочения в спецификацията на виното технологичен срок зa отлежаване.

·         Колекционно – вино, което отговаря на определението за „специална резерва”, като е отлежавало поне една година в бутилка и не превишава 1/10 от цялата реколта.

Традиционните наименования могат да бъдат използвани само за вина със ЗГУ и/или ЗНП! Сортови и трапезни вина нямат право на такова означение.

4. Препоръки за консумация: на много вина напоследък виждам на задния етикет такива препоръки: с какво да се съчетае виното, как да се предлага за консумация, какви аромати и вкусове да очакваме от него и тн. Това би било от полза, особено за консуматори, тепърва навлизащи в света на виното и може да даде някакви насоки. Все пак никога не им се доверявайте напълно- разчитайте повече на собствения си език и небце и по-малко на външни внушения!

5. Медали и награди: по света вече има много винени конкурси, като Concours Mondial de Bruxelles, Decanter, Mundus Vini и др. Българските изби все по-често изпращат вината си на такива мероприятия и съответно печелят все повече медали за продуктите си. Винаги е позитив да имаш такова отличие върху бутилката си, с което да покажеш, че виното ти е оценено подобаващо. И без този медал да има някаква абсолютна стойност, все пак е не-лоша насока при избора на вино.

Накрая, да обобщим: етикета на бутилката вино, освен с естетика, различни дизайнерски решения и авангарден вид, е поставен за да даде на консуматора базовата информация за продукта, чрез която да направи информиран избор. Познаването на смисъла на всички символи и означения единствено може да ви помогне да навлизате с още по-уверени стъпки в света на виното. Но най-важното е да експериментирате, да дегустирате и да се наслаждавате на различните вина, защото ако я няма насладата- значи нищо няма!

Автор: Димитър Иванов